L'«última» primera catalana

La categoria es reformula 20 campanyes després i passarà a tenir dos grups
Només dos equips han obtingut més d'un títol, el Santboià i el Cornellà (2)
El Guíxols igualarà el Vilafranca com a històric, amb 14 participacions


Aquest cap de setmana comença una primera catalana força especial, i és que la reformulació de les categories aprovada per l'assemblea de la FCF el mes de juny es traduirà a partir del curs vinent en una primera catalana que, tot i mantenir el mateix nom, passarà a tenir el format de l'actual preferent: dos grups de 18 equips configurats segons la proximitat geogràfica dels participants. A més, mentre que ara ascendeixen directament a tercera divisió els tres primers classificats, amb la nova primera catalana ho faran els dos campions i el vencedor de l'eliminatòria entre els dos segons, una situació que, a priori, dificultarà un ascens que fins ara era considerat com el més assequible del futbol català, ja que finalitzava amb la fase regular.

El fet que es passi de 20 equips a 36 farà que aquesta temporada variïn força els sistemes d'ascensos i descensos. Els 36 equips que disputaran la nova primera catalana seran: els tres que baixin de tercera divisió, del 4t al 18è de primera catalana (ambdós inclosos), els sis primers dels dos grups de preferent i els sis campions dels sis grups de primera territorial. Així doncs, aquest curs només baixaran dos equips de primera catalana, mentre que no ho farà cap de preferent, una decisió que no ha agradat a alguns entrenadors, que consideren que en les darreres jornades hi haurà massa equips sense res en joc, un fet que podria desvirtuar la competició. Ja sense preferent, la primera territorial passarà a ser la segona catalana, la segona territorial serà la tercera catalana i la tercera territorial serà la quarta catalana.

19 anys, 86 equips.

La primera catalana sempre ha estat una categoria força especial, en què molts equips només hi han estat de pas. La facilitat per ascendir directament a tercera, ampliada algunes temporades a cinc o sis afortunats pels descensos compensats, ha provocat que en només 19 temporades d'història hagin passat per la categoria fins a 86 equips diferents. Molts d'ells, però, només han trepitjat la primera catalana una única temporada, com és el cas de l'Olesa, la Rapitenca, l'Europa, el Sant Andreu, el Malgrat, el Terrassa, el Tregurà, el Badaloní, el Llagostera, el Martorell i la Gimnàstica Iberiana. A l'altra banda, trobem els històrics de la categoria. El Vilafranca, amb 14 temporades, és l'equip més genuí de la primera catalana, tot i que l'ascens a tercera que va assolir la temporada passada farà que aquest curs l'iguali el Guíxols. No ho podrà fer el Masnou, que com que disputa aquest curs la tercera es quedarà amb les seves 13 participacions. Després dels maresmencs hi ha la Grama B (11 participacions), el Vilassar de Mar (10) i el Poble Sec, el Prat, el Palafrugell, l'Horta, el Vic i l'Hospi Atlètic (9).

Una altra dada que demostra que la primera catalana és una categoria imprevisible i de pas la trobem en el fet que només hi ha dos equips que hagin guanyat el campionat en més d'una ocasió, el Cornellà i el Santboià, que tenen dos títols. Les altres 15 edicions sempre han tingut campions diferents, que en ascendir directament de categoria no han pogut defensar el triomf. Els únics campions que podran igualar el Cornellà i el Santboià són el Blanes i el Sants.

En 19 anys d'història la categoria ha vist 86 equips diferents, una mostra de la seva imprevisibilitat

La primera catalana de la temporada 2011/12 estarà formada per dos grups de 18 equips

(font:Ignasi Noguer - avui.elpunt.cat)

Comentaris

Entrades populars