El vigent campió debuta contra dos equips amb ganes de fer (més) història

L'informació ha estat extreta de torneighistorics.cat

Les 18 hores d’aquest dilluns, 1 d’agost de 2016, significaran l’arrencada d’una nova edició, la 31a, del Torneig d’Històrics del futbol català. El duel a 45 minuts entre Unió Esportiva Sants i Futbol Club Vilafranca serà el primer d’una setmana de futbol i d’inici de la recta final de la pretemporada per als principals equips del nostre futbol.

El cartell de l’edició d’enguany ha estat molt celebrat, pel nivell dels equips (quatre conjunts de Segona B, sis de Tercera i dos de Primera Catalana) i per l’alta competitivitat que prometen i l’ambició dels 12 conjunts (han sumat dos terços dels títols fins ara). I una bona prova del nivell d’aquest agost queda reflectit a la primera jornada de competició.

El Sants forma part del club d’històrics de l’Històrics. Conjunt barceloní, amb pes a la ciutat i al nostre futbol, arrelat al seu barri i amb paper destacat al Torneig, si bé només l’ha guanyat un cop, fa 23 anys. Fa dos anys va arribar a la cita del Guinardó preparat per al retorn a Primera Catalana… i el curs passat va ser la gran revelació del Torneig, amb l’accés a les semifinals i quedant ben a prop d’accedir al duel decisiu: només un gol a les acaballes i l’infortuni als penals va evitar el pas dels santsencs contra un CE L’Hospitalet amb qui es retrobaran ara, 359 dies després. Enmig d’aquests gairebé dotze mesos, un altre curs molt meritori dels barcelonins a Primera Catalana: els de Tito Lossio finalitzaven sisens al grup 1… però arribaven a l’última jornada amb opcions de colar-se a la promoció d’ascens. El projecte manté Lossio al capdavant, i la renovació de la gran majoria del bloc, amb el golejador Sergio Navarro, un altre clàssic de l’Històrics, al capdavant.

Si el Sants va ser revelació de l’Històrics 2015, el Vilafranca ve de fer el millor curs de la seva història, que es diu aviat. Els penedesencs van acabar quarts el curs passat al grup català de Tercera i van disputar per primer cop el play-off d’ascens a Segona B, en què van caure a la primera eliminatòria contra l’Atlético Malagueño, filial del Màlaga. Els vilafranquins, que disputaran l’Històrics per tercer cop (hi van debutar el 2012), també mantenen bona part del bloc del curs passat, amb el golejador Santi Triguero i el desequilibrant Victor Oribe al capdavant. A més, el conjunt d’Ivan Moreno s’ha reforçat amb jugadors de renom a la categoria com el migcampista Carlos Guzmán o l’extrem Josu Rodríguez.

Els dos equips, en plena pretemporada per a un nou curs de reptes, buscaran batre el vigent campió, un CE L’Hospitalet que fa dotze mesos aconseguia el seu primer títol (després d’haver caigut contra el Masnou en la seva única final, el 2009). Els riberencs han viscut (i viuen encara) un estiu de canvis. Primer, de caire institucional, amb l’arribada a la presidència de Santi Ballesté. I després, en la configuració de la plantilla, que començava els entrenaments fa dues setmanes amb una desena de jugadors. Amb un tècnic novell al futbol català, el gallec Ismael García, l’Hospi busca ara confeccionar una plantilla competitiva, amb moltes cares noves i amb una voluntat intocable: mantenir-se com un dels clàssics dels equips catalans a Segona B: en tres setmanes iniciarà la seva setena temporada consecutiva a la categoria.

Comentaris

Entrades populars