Tres motivacions diferents

L'informació ha estat extreta de torneighistorics.cat

El darrer semifinalista del Torneig d’Històrics es coneixerà aquest dijous al Guinardó, en un triangular del grup 4 que mostra l’essència actual del Torneig: un equip històric de la cita (el Sants), un que repeteix per mèrits esportius (el Castelldefels) i el vigent campió (el Vilafranca).

Per al Sants l’estiu ha tornat a ser de reinici. Els barcelonins quedaven, per partida doble, a les portes de l’ascens a Tercera, vint anys després de l’última aparició a la categoria. El subcampionat, primer, i la derrota a la promoció d’ascens, després, van ser cops morals per als verd-i-blancs que, un estiu més, vol aixecar-se reinventat. D’ingredients no els en falten: Tito Lossio, tècnic del darrer ascens a Primera Catalana, continua al comandament d’una nau que té les continuïtats assegurades d’homes bàsics en l’esquema de Lossio, com Yamandú, Picolo, Fabregat o el golejador Sergio Navarro, un altre clàssic en els noms destacats del Torneig, any rere any. Els fitxatges, amb Albert Cervantes, ex-Castelldefels, Gavà o Santboià, al capdavant, arriben per sortir al grup 2 de Primera Catalana, el primer cap de setmana de setembre, amb la voluntat de tornar a lluitar de ple per les places d’honor. El Sants té un títol de l’Històrics a les seves vitrines; va ser el 1993. Des de llavors no ha aparegut més a una final, si bé el 2015 va caure als penals a la semifinal després de tenir l’Hospitalet contra les cordes.

El Castelldefels tancava la temporada amb celebració doble, activa i passiva. El triomf contra la Montañesa era l’alegria en calent: la victòria a la jornada final deixava els mariners a la quinzena plaça final… que implicava ser el primer equip en descens no compensat. Dues setmanes després, l’ascens de l’Olot a Segona B donava, ja en fred, la consecució de la permanència per als del Baix Llobregat, que podien continuar planificant (“continuar” perquè el tècnic, Miki Carrillo, ja havia renovat) el curs que comença en tres setmanes a Tercera. La plantilla s’ha renovat a fons: només continuen sis jugadors respecte al curs passat i la nòmina d’altes inclou posicions, perfils i procedències ben variades, des de la joventut dels juvenils ascendits fins a l’experiència solvent de Jordi Aumatell o l’elèctric Pedro Bilbao, amb el colofó de la veterania d’homes que no necessiten presentació, com Joan Castillo i Santi Triguero, que camí dels 41 anys continua disposat a ampliar el registres com a màxim golejador en actiu del grup català Tercera. Amb una gestió guiada per la racionalitat, els grocs no busquen allargar més el braç que la màniga, i competir de tu a tu i la recerca de la permanència al més aviat possible són les consignes bàsiques. Un primer repte, pel que fa a la participació al Torneig, va en clau d’estrenes: el Castelldefels pot buscar al Guinardó el primer gol i el primer triomf en un Històrics. En el debut, fa un any, l’equip cedia una derrota i un empat, sense anotar cap diana.

Qui sí que anotava moltes dianes (8) i s’enduia el títol fa un any és el Vilafranca. El degà penedesenc protagonitzava una reacció al segon temps (perdia al descans 2-0 davant el Badalona) i alçava la copa per primer cop. El que va venir després és sobradament conegut: una excel·lent primera volta a la lliga consolidava els quadribarrats entre els tres capdavanters, i tot i una lleugera davallada a la primavera, l’equip repetia la gesta i disputava un ‘play-off’ després d’acabar la lliga quart, igualant els màxims registres històrics assolits dotze mesos abans. El primer triomf en una fase d’ascens a Segona B, tot i caure enmig de la polèmica en la tornada a Madrid, és una nova fita per a un conjunt vilafranquí que vol anar a més. Per a això el tècnic Ivan Moreno, que complirà el quart curs a la banqueta penedesenca, disposarà d’un bloc bastant renovat (amb una desena de continuïtats), que inclouen homes que coneixen perfectament el medi, com Sergi Pérez, Alex Pla, Peque, Abel Rita o Eric Alcaraz. La voluntat és adaptar-se (o reinventar-se, si ens posem més profunds) en paral·lel als canvis que viurà la categoria. El Vilafranca sembla no voler veure’s sorprès per la major exigència de la Tercera que ve. Aquesta tot just serà la quarta participació dels penedesencs en un Històrics.

Comentaris

Entrades populars