El And the winner is... Sabadell
La reglamentació del torneig li dóna un discutit passi

escrit per: Charly
dimarts, 07 Agost de 2008

I a la darrera jornada de grups ha arribat la polèmica. Un moment d'aquells que posa a prova la organització d'un torneig i la veterania dels qui porten gairebé 25 anys en aquestes tasques. El Centre d'Esports Sabadell ha estat el quart i darrer semifinalista del Torneig d'Històrics 2008, tot i haver empatat a punts amb el Ricoh Premià... i fins i tot haver perdut la tanda de penals posterior al minipartit entre aquests dos equips, però les normes del torneig, que diuen que abans d'arribar als penals primen els gols marcats al temps reglamentari per a decidir qui està a sobre de qui, han estat el factor clau.

Els jugadors del Ricoh Premià i el seu tècnic, Quim Ayats, no s'ho creien. Pensaven que el resultat de 1-0 al seu darrer partit contra el Masnou els era suficient. I es van quedar bocabadats quan, per la megafonia del Narcís Sala, l'speaker del torneig -juntament amb l'oficial del camp, Víctor Sánchez-, Paco Terrado, anunciava que el quart semifinalista era l'equip arlequinat. Discussions per aquí, intercanvis de paraules per allà, reclamacions del reglament escrit per un altre costat... fins que l'alma màter del torneig, Rafel Joaquín, va dictar sentència. Primer, els gols marcats a la competició. Si l'empat fos total, la tanda de penals.

De fet, la situació ja s'havia aclarit per megafonia abans de començar el partit. Només va faltar un petit detall: que Rafel Joaquín hagués mantingut un apart amb els representants oficials del Ricoh Premià i Sabadell, aclarint el tema abans que es jugués el darrer minipartit de la jornada. Així de senzill. I és que per molta veterania que un dirigent tingui, mai no ha de deixar d'aprendre. Potser així s'haguesssin evitat les escenes fellinianes viscudes ja entrada la nit.

Als premianencs els ha faltat un gol per ser el rival del Martinenc a la semifinal de les 20.00 hores. Desconeixement del reglament? Massa confiança? El cert és que el Sabadell ha estat el gran beneficiat d'aquesta norma reglamentària en una jornada intensa.

El primer minipartit ha enfrontat Sabadell i Ricoh Premià. Els del Maresme han estat els primers en obrir el marcador gràcies a Alberto Molina. L'altre Molina de l'equip, Joan, se l'ha perdut perquè ha arribat tard a la grada. El golejador encara es recupera d'una operació i no pot ajudar encara els de Quim Ayats. Va ser un espectador més de la jornada... i del penal que va cometre el seu company Suriñach als darrers minuts del minipartit. L'arlequinat Javi Rodríguez no ho va desaprofitar. 1-1 que podria haver variat en dues ocasions als darrers instants -una per bàndol- que la mala sort o l'oportunisme dels defenses rivals va malmetre. Per a decidir la continuitat de la jornada calia anar a la tanda de penals. El Ricoh Premià va ser més efectiu i es va imposar per 2-4.

Mentre els de Quim Ayats descansaven, el Sabadell afrontava el partit contra el Masnou amb una única consigna: guanyar o guanyar. Era l'única forma de mantenir esperances de classificació, però l'inici del minimatx no va donar peu a aquesta esperança. El 'rodamón' argentí Pipa va engaltar un xut amb efecte als 10 minuts que va deixar bocabadat De Navas. 0-1 i els masnovins que es posaven al capdavant. Però l'alegria dels de Claudio Festa només va ser de quatre minuts. Una falta a uns 22 metres de la porteria de Xavi i un mestre, Juvenal Edjogo Owono Montalbán, que va fer feliç als seus pares, que veien el partit des de la grada del Narcís Sala, amb un magistral xut que va significar l'empat. El resultat semblava inamovible... fins que en temps d'afegit Roberto Morales va resoldre una jugada a l'àrea del Masnou i va marcar el gol del triomf arlequinat.

L'entreacte entre el Sabadell-Masnou i el Ricoh Premià-Masnou va ser el 'moment calculadora'. En aquell instant, el Sabadell encapçalava la clasificació amb quatre punts, tres gols a favor i dos en contra. El Ricoh Premià en tenia un, amb un gol a favor i un altre en contra. El Masnou, amb zero punts, ja no tenia cap opció de classificar-se. Què podia passar? Si el Ricoh Premià no guanyava, el Sabadell es feia amb el passi a 'semis' però... i si guanyava? En cas d'empat a punts, valia la tanda de penals xutada al primer minipartit o s'havien de mirar les diferències generals de gols?

La consulta del periodista Gabriel Pérez a Rafel Joaquín ho va aclarir: primer, els gols marcats a la competició. En cas d'empat total, la tanda de penals. D'aquesta manera, si el Ricoh Premià guanyava el Masnou per dos o més gols de diferència, els del Maresme es classificaven. Si guanyaven per la mínima, amb un resultat de 3-2 o superior, també, ja que haurien fet més gols que el Sabadell. Si el marcador final era de 2-1, l'empat entre premianencs i arlequinats seria total (tres gols a favor i dos en contra), amb la qual cosa passaria a semifinals el Ricoh Premià per haver guanyat la tanda de penals. En canvi, si els d'Ayats guanyaven per 1-0, l'equip classificat seria el Sabadell ja que hauria marcat un gol més que els del Maresme.

I com si es tractés d'una predicció digna de Rappel o Aramís Fuster, el resultat 'maleït' es va fer realitat. Marcelo, als 23 minuts, va batr Aebel i va donar el triomf per 1-0 al Ricoh Premià. La resta de la història ja la sabeu. I és que ja ho deia Vujadin Boskov: "futbol és futbol". Però mai no ens deixarem de sorprendre.

SABADELL-RICOH PREMIÀ 1-1

SABADELL: De Navas, Jorge Campos, De la Plata, Cazorla (Joel 24'), Jaume Berlanga, Juan Carlos, Axel, Sergio Iglesias, Javi Rodríguez, Roberto Morales i Carralero (Juvenal 24').

RICOH PREMIÀ: Suriñach, Maik, Rubén Salvador, Dani Amante, Melo, Sergio Navarro, Aday (Parrés 41'), Gerard, Alberto Molina (Alex 41'), Bakary (Gascón 36') i Jonathan.

ARBITRE: González Pleguezuelos. Targeta groga a De la Plata.

GOLS: 0-1, Alberto Molina (3'); 1-1, Javi Rodríguez, de penal (36'). A la tanda de penals, 2-4.

ESPECTADORS: 400

SABADELL-MASNOU 2-1

SABADELL: De Navas, Jorge Campos (Juan Carlos 28'), Oriol Miralles, Cazorla, Pep Pagés, Juvenal, Axel (Roberto Morales 28'), Siso Amigó, Javi Rodríguez (Pradas 28'), Joel i Carralero (Milán 28).

MASNOU: Xavi, Alberto, Adolfo, Javier, Alex, Roberto, Cristian, Antoñito Galisteo, Jordi Espín, Valderas i Pipa.

ARBITRE: Deniz Kizildag. Targeta groga a Pipa.

GOLS: 0-1, Pipa (10'); 1-1, Juvenal (14'); 2-1, Roberto MOrales (45'+). No va ser necessària la tanda de penals.

RICOH PREMIÀ-MASNOU 1-0

RICOH PREMIÀ: Marc Aquilué, Litus, Rubén Ortiz, Rueda, Sergio Navarro, Parrés, Marcelo, Kevin (Cata 29'), Gascón, Triguero (Oscar 29') i Arturo.

MASNOU: Abel, Marçal, Adolfo, Boris, Adam, Roberto, Edu, Antoñito Galisteo (Alex 16'), Juste, Valderas i Vasco.

ARBITRE: Bastida Torres. Targetes grogues a Triguero i Adam.

GOL: 1-0, Marcelo (23').