El Torneig d'Històrics es banya de plata

El clàssic torneig estival del futbol català arribarà dilluns a la 25a edició

La competició torna set anys després al camp del Martinenc, el seu creador

L'entitat del Guinardó ha substituït l'habitual partit del centenari pel torneig

El Torneig d'Històrics, una de les competicions amb més tradició del futbol català, celebrarà a partir de dilluns la 25a edició, coincidint així amb el centenari del Martinenc, el seu fundador. I és que no es pot entendre aquest torneig sense mirar cap a l'entitat del Guinardó, que el va crear en el seu 75è aniversari, el 1984. «Ens vam reunir per decidir els actes de les noces de platí i uns dels punts clau era la celebració esportiva. Quan vam fer 50 anys va venir el Real Madrid, però per a l'ocasió volíem crear una cosa diferent que es perpetués en el temps, i va sorgir la idea d'un torneig entre equips de Barcelona», recorda Manuel Dengrà, president del club des de fa 38 anys.

En la primera edició, que es va celebrar el 1984, hi van participar vuit equips: l'Europa, l'Horta, l'Ibèria, el Júpiter, el Poble Sec, el Sant Andreu, el Sants i el Martinenc. «Va ser un gran èxit, tant esportivament com pel que fa al públic. A la final, en què el Martinenc va vèncer 2-0 el Sants, hi van anar 3.000 persones», afirma l'historiador Manel Valero, l'encarregat d'escriure el llibre del centenari del Martinenc. El torneig es va consolidar i, a poc a poc, es va convertir en un clàssic de l'estiu. «Probablement, les primeres vuit edicions van ser les de més èxit, amb molta passió a les grades i un gran futbol. A la final del 1988, entre el Júpiter i el Martinenc, i van anar 4.000 persones, i a la del 1991, que es va jugar un dilluns, hi van assistir 3.500», destaca Valero.

Nous temps, essència intacta.
Moltes són les coses que han canviat des d'aquell torneig del 1984 fins al dia d'avui. S'ha passat de vuit a dotze participants, s'han obert les portes a equips de l'àrea metropolitana, s'ha disputat la competició en altres camps i s'ha creat el torneig femení. Canvis per adaptar-se als nous temps, en què el futbol d'elit aglutina gran part de l'afició. L'Històrics, però, manté l'essència intacta, una genuïnitat que l'ha convertit en tot un clàssic del futbol català. «És un torneig únic amb un ambient de futbol entranyable. Cada any ens trobem les directives i les aficions dels diversos equips i es genera un ambient molt agradable entre uns clubs històrics que, en estar en grups diferents, no ens veiem gairebé mai», diu, orgullós, un Manuel Dengrà que reivindica el poder del torneig com l'essència del futbol de barri, una competició genuïna que dilluns es banyarà de plata en l'Històrics més històric.


(font: Ignasi Noguer-avui.elpunt.cat)

Comentaris

Entrades populars