La crònica del Martí Odriozola

La informació ha estat extreta de uesants.cat

El Sants desaprofita una gran oportunitat contra el Banyoles (0-0) i no aixeca el cap

Els santsencs van tenir més possessió, però no van saber traduir el control en oportunitats a la porteria rival i ja acumulen set jornades sense guanyar. Els de Lossio segueixen cuers de Tercera i queden a cinc punts de la permanència.

El Sants rebia el diumenge a l’Energia un rival directe de la part baixa de Tercera Divisió. Era un dia important. Enmig del tourmalet contra rivals de la part alta, el Banyoles es creuava al camí del conjunt santsenc per posar a prova la fiabilitat dels de Lossio i intentar deixar-los a l’estocada. El Sants, en canvi, tenia al davant una de les últimes baules per no despenjar-se de la zona de permanència. I, al final, el resultat deixa tranquil·litat al Pla de l’Estany i instal·la cert nerviosisme a l’Energia.

D’entrada, a l’onze de Tito Lossio van tornar tres de les baixes sensibles que no van ser al Narcís Sala: Antonell a la porteria, Fabregat al lateral dret i Mulero al mig del camp. Al darrere, Picolo va compartir l’eix de la defensa amb Èric Ruiz i al davant, va repetir la tripleta formada per Josele, Navarro i Guillermo.

La sortida inicial –després que la presidenta del Sants, Montserrat Dot, entregués una placa honorífica a Sergio Navarro pels 100 gols amb l’equip santsenc– va ser desendreçada, amb poc control al mig del camp i pilotes que anaven amunt i avall. Tot i que semblava que els banyolins tenien una mica més de pilota.

El primer avís va ser de Toni, al minut 7, amb un xut molt desviat. La rèplica del Sants va arribar tot seguit, amb un cop de cap de Josele, aprofitant un mal refús de Quimo, que va marxar fregant al travesser. I poc després, Fabregat va rematar també amb el cap des de la dreta, però Bartrina va blocar la pilota sense problemes.

Pels visitants, la més clara va ser al 19’; Adrià Prado va centrar des de la dreta, Casanova va arribar-hi, però al final entre Antonell –amb una gran aturada– i el pal van evitar el gol. L’àrbitre va acabar assenyalant una falta sobre el porter local. I superat l’equador del primer temps, el Sants va agafar les regnes del duel i va disposar de les millors oportunitats. L’única aproximació dels del Pla de l’Estany en la recta final va ser d’Èric, amb un cop de cap des de la frontal de la petita que va ser massa tou.

I van començar els millors minuts del Sants. Al 32’, Bartrina va refusar amb el puny una centrada des de la dreta, l’esfèrica va caure a la frontal, Josele la va baixar amb el pit i va connectar una bona volea que va estavellar-se al travesser. Claríssima. També ho van provar Guillermo, amb un xut des del punt de penal que va ser massa creuat i va acabar a córner, i Navarro, amb una xilena al segon pal que va marxar desviada –i va treure-li a Josele una ocasió de xutar des de la segona línia–. El Sants fregava el gol, però el partit va marxar al descans en empat.

Ja a la represa, ho va provar inicialment el Banyoles amb un xut llunyà de Toni que no va intimidar Antonell. I una de les jugades clau del partit va arribar poc abans del quart d’hora de joc de la segona part: Nil va rebre la segona groga després d’una falta sobre Guillermo i Josele –en una jugada embolicada– i va deixar el seu equip amb deu jugadors –la primera groga havia estat al 12’ per una falta sobre Navarro–. Això va obligar el Banyoles a fer un canvi i a tancar-se encara més al darrere.

I la tònica de la segona part va ser clara: el Sants tenia la possessió i el control de la pilota, però exercia un domini horitzontal, a la zona de tres quarts, sense capacitat d’aprofundir i perforar la defensa de l’equip visitant. El Banyoles va tenir alguna ocasió aïllada i el Sants va tenir l’oportunitat més clara en una rematada amb poc angle de Josele, al minut 82, que va marxar desviada. El temps s’anava consumint.

Ja a la recta final, hi va haver dues jugades polèmiques a l’àrea del Banyoles. La primera, en una pilota que va tocar la mà d’un defensa després d’una centrada de Fabregat des de la banda. Tots els jugadors del Sants van reclamar, però l’àrbitre –amb visió directa de la jugada– no va assenyalar res. De fet, el nou reglament de la FIFA, que s’aplica des de l’estiu, recull que no serà infracció “si la mà o el braç són a prop del cos i no es troben en una posició antinatural amb la qual s’aconsegueixi ocupar més espai”. Podria ser el cas d’aquesta jugada. La segona polèmica vas ser en l’última jugada del partit: Picolo va centrar des de l’esquerra, Bartrina va refusar amb els punys i la pilota la va topar amb Toni –que la va acabar refusant–, però en les imatges de televisió no queda clar si la va tocar amb l’espatlla o amb la part superior del braç. Després del partit, a Twitter, Guille parlava d’“escàndol” i Tito Lossio reconeixia que en directe no pot veure les accions, però que la repetició l’havia fet dubtar: “Veient la posició de l’àrbitre i sabent que hi ha un assistent… No dubto de la imparcialitat arbitral, però si us plau, ens hi juguem molt i cada detall compta”.

Amb aquest resultat tot queda força igual a la part baixa, però el Sants ha malgastat una gran oportunitat de retallar diferències amb la permanència. El Banyoles, mentrestant, agafa aire. Després de les derrotes de l’Igualada i el Santfeliuenc i els tres punts del San Cristóbal contra el Reus, els santsencs segueixen cuers, a cinc punts de la salvació, que ara marca el Santfeliuenc. Diumenge ve els de Lossio visiten el Nou Sardenya, un camp complicat on només hi han puntuat quatre equips aquesta temporada. Europa-Sants, un nou derbi barceloní on el Sants necessitarà esgarrapar algun punt.

SANTS: Antonell; Fabregat (Vicente, 77’), Èric, Picolo, Casals; Mulero, Aleix (Miguel, 77’), Guille; Josele, Navarro (Samu, 60’) i Guillermo.

BANYOLES: Bartrina; Prado, Nil, Quimo, Pol; Toni, Andreu, Genís (Majó, 46’), Moha (Titi, 60’), Èric; i Casanova (Henry, 76’).

ÀRBITRE: Joan Masip Vidal (Lleida). Grogues als locals Picolo, Guille i Mulero i als visitants Toni i Quimo i expulsió per doble groga a Nil.

PÚBLIC: 230 persones al camp de l’Energia.