La Crònica del Martí Odriozola

La informació ha estat extreta de uesants.cat

El Sants remunta en vuit minuts al camp de la Pobla de Mafumet i celebrarà el centenari a Tercera

Els blanc-i-verds van estar perdent gairebé fins a l'equador de la segona part, però els gols de Favio i Batalla van capgirar el resultat i van permetre al conjunt santsenc segellar matemàticament la permanència

El que comença patint acaba patint. I tot va bé si acaba bé. Aquestes són les dues reflexions que podrien resumir fàcilment la temporada del Sants a Tercera. Un curs mogut, complicat, amb moments gairebé de bipolaritat, amb depressió i eufòria, amb ajornaments per culpa del coronavirus, enmig d'estadis buits i amb una plantilla jove que ha fet una progressió meteòrica. El camí del Sants a Tercera va engegar el 2018 (després de les primeres derrotes) amb una remuntada pletòrica al camp de la Pobla. I el mateix escenari va ser diumenge el testimoni d'una permanència que permetrà al Sants celebrar el centenari a Tercera. Una gesta merescuda. Una alegria necessària després del patiment.

I un partit que, seguint la tònica de la temporada, va garantir l'èpica fins a l'última jugada de l'últim minut. I el Sants va demostrar que també sap ser un equip gran. Tito Lossio va apostar de bon començament pel mateix onze que havia guanyat contra el Santfeliuenc diumenge passat i el rendiment de l'equip va anar de menys a més.

La primera oportunitat va ser dels locals, amb una rematada exterior de Dani Molina que Antonell va aturar. I la resposta, a l'altra porteria, la va protagonitzar ', que ho va provar amb un xut creuat que Guillem va refusar amb dificultats. Als primers compassos del partit, les arribades van ser a les dues porteries i, tot i que la Pobla tenia més possessió, al conjunt local li era difícil sortir de camp propi fruit de la pressió del Sants.

Tot i això, els de Dani Vidal van colpejar primer. Va ser al minut 13, quan Antonell va estar encertat per refusar un primer xut des del cor de l'àrea, però no va poder fer res per evitar el gol d'Avilés, que va recollir el rebuig i va superar el porter visitant amb un bon xut per va avançar la Pobla. El Sants havia de remuntar.

I a partir del gol, els blanc-i-verds van iniciar un setge progressiu a la porteria local i van fregar l'empat en més d'una ocasió. La primera rèplica va ser de Favio, que va rematar una gran centrada d'Abdul (un dels més destacats del partit), però el seu cop de cap va sortir fregant el pal de la porteria de Guillem. Sis minuts més tard, s'hi va acostar Paz, amb una rematada de cap després d'una centrada d'Ot que no va trobar porteria per ben poc.Per part dels tarragonins, al minut 22 Karim va veure Antonell avançat i va intentar sorprendre'l des del centre del camp. El seu xut, però, va sortir per sobre del travesser.

En l'últim quart d'hora del primer temps, l'atac del Sants es va intensificar i els blanc-i-verds haurien merescut aconseguir l'empat. No hi va haver sort. Ni punteria. Ot va intentar-ho amb un xut creuat que va marxar desviat, Miguel va tornar-hi amb un xut des de fora de l'àrea que va sortir massa alt i, més tard, de nou Ot va fregar el gol amb un xut perillós des de la frontal que la defensa va desviar a córner. En el servei des de la cantonada, Guillem va evitar el gol del Sants després d'una jugada embolicada que va poder acabar refusant des de la línia de gol. Per part de la Pobla, l'única aproximació havia sigut un xut de Dani Molina des de fora de l'àrea que va aturar Antonell sense dificultats.

El Sants, doncs, va marxar al descans havent-se aixecat després del gol de la Pobla i havent merescut empatar el partit. Les ocasions hi havien sigut gairebé de totes les maneres, però les ocasions s'havien torçat en l'últim moment.

Ja a la represa, el Sants va seguir acostant-se a la porteria de Guillem fins que, finalment, va aconseguir capgirar el marcador. Abans, però, al minut 54 una gran jugada combinativa a la banda dreta va culminar amb una centrada de Calatrava que va refusar la defensa. Dos minuts més tard, Argilaga va respondre amb un xut que va marxar desviat.

Al minut 63, el Sants va intensificar l'atac i va tenir l'oportunitat més clara fins aquell moment: Calatrava va penjar una pilota a l'àrea, ' va baixar-la amb encert i Guillermo, per ben poc, no va poder arribar a rematar.

I al minut 65 es va fer la màgia. Miguel va assistir magistralment a Favio a la mitja lluna, el davanter va adormir la pilota amb un gran control amb el pit i tal com va baixar va rematar enmig de la defensa per enviar un xut entre el pal i el porter local, impossible per Guillem, i empatar el partit.

La Pobla no va tenir temps de refer-se i al cap de vuit minuts el Sants va fer l'estocada final. Calatrava va penjar un córner des de l'esquerra de la porteria de Guillem, la defensa va refusar la centrada, el mateix Cala va repescar la jugada i va provar-ho amb un xut creuat potent que va travessar tota l'àrea i va marxar a córner. Des de l'altra banda, Miguel va ser l'encarregat de centrar la pilota i Batalla es va fer gran a la frontal de la petita per anticipar-se a la defensa local i fer l'1-2. Per fi. El Sants capgirava el marcador. I Batalla anotava el seu quart gol aquesta temporada. Els santsencs tenien al davant un quart d'hora que es faria llarg i que era l'últim escull que els separava de l'alegria definitiva.

Tanmateix, el desenllaç del partit havia reservat encara moments de patiment. I el Sants va haver de suar fins a l'últim sospir. Al minut 78, Zaka va rematar amb perill un córner penjat a l'àrea, tres minuts més tard, Antonell va aturar sense problemes un xut d'Argilaga des de fora de l'àrea i al 84', Carlos Martínez va fregar el gol amb un bon cop de cap.

La Pobla ho intentava, però el Sants es va mostrar molt sòlid en defensa. Per cert, al minut 91 ' va ser expulsat amb vermella directa per protestar a l'àrbitre. L'àrbitre va afegir quatre minuts, que es van fer eterns i van allargar-se una mica més del compte. En l'últim atac del partit, Abdul va aparèixer a la banda esquerra per neutralitzar l'ofensiva local i deixar el duel vist per sentència.

I amb el xiulet final, l'esclat d'eufòria. El Sants no podia culminar la temporada sense patir. I fer-ho amb una remuntada a domicili era simptomàtic de l'evolució i de la millora d'aquest equip de l'octubre fins al juny. Tota una declaració d'intensions. La redempció. A la gespa, celebracions dels jugadors i el cos tècnic i al córner, connexió sinergètica entre jugadors i afició. “El Sants és de Tercera”, ressonava al Municipal de la Pobla. Una victòria que segellava matemàticament la salvació del Sants després de la passa de gegant que havien fet els de Lossio guanyant feia una setmana al Santfeliuenc. Una permanència que s'ha cuit a foc lent i que és el premi a la perseverança i a no haver llençat la tovallola.

El 10 de gener el Sants era cuer del subgrup B de Tercera amb 2 punts dels 27 possibles. Des d'aleshores, l'equip ha perdut sis partits i n'ha guanyat dotze. Els blanc-i-verds han guanyat cinc dels últims sis partits i han sumat 38 punts dels 63 possibles aquest 2021, el 60% del total. Entre els dies de més eufòria, la victòria al camp del Peralada (un triomf a domicili un any i mig després), el triomf en el derbi contra el Sant Andreu, els dos partits contra l'Horta o la golejada al camp de la Montañesa. Una temporada de tots colors. Una temporada que permetrà celebrar el centenari a Tercera.

Diumenge que ve el Sants tancarà el curs a l'Energia rebent la Montañesa en un partit intranscendent pels dos conjunts que servirà per acomiadar l'afició i plegar veles fins que la pilota torni a rodar a partir de l'agost. Ho trobarem a faltar.

POBLA DE MAFUMET:Guillem, Argilaga, Gabri, Miravent, Molina, Karim (Zaka, 71'), ' de la Peña, Marc Álvarez, Óscar Gómez (Oribe, 61'), Cubells i Avilés (Carlos Martínez, 46').

SANTS: Antonell;Rubi (Cura, 77'), Paz, Batalla, Abdul; Miguel, Ot; Calatrava, Guillermo, Favio (Juli, 81') i '.

GOLS: 1-0 (Avilés, 13'), 1-1 (Favio, 65') i 1-2 (Batalla, 73').

ÀRBITRE: Marc Pujol Prat(Osona). Grogues als locals Avilés, Argilaga, Cubells i Guillem i als visitants Borja (segon entrenador), Batalla, i Favio. Vermella directa per Ivan.